Bohusläningen Onsdag 29 Maj 2002

Föregående pressklipp Indexsidan för pessklipp Nästa pressklipp


Ambassadörer för zenfilosofin

TANUMSHEDE

Fågelns mörka vingar tecknar en skarp båge mot det vita pappret. Den flyger lätt.
Celina Huang har skrivit den. Ja, ni läser rätt. Hon har skrivit en fågel.


Bild: Celina Huang, Petra BullarsjöPå kinesiska är gränsen mellan att skriva och att måla flytande. Ordet för "skriva" är också ordet för "måla".
   Sådant och mycket mera kan tanumsborna få lära sig om de besöker Celina Huangs tehus, En kopp Zen, i dag. Då öppnar hon en utställning av nya verk och berättar samtidigt om zenfilosofin.
   Till sin hjälp har hon kulturvetaren Petra Bullarsjö i ett färskt samarbete som de bägge hoppas ska leda till en växande kulturinsats för Tanumshede i österländsk anda. Celina Huang ska visa sin konst men de siktar också på internationella kontakter och besök av österländska kulturarbetare.
   
Barnen i Tibet
   
Celina Huang målar enligt zentraditionen, som hon är uppväxt med i hemlandet Taiwan.
   Hon skrattar och skakar på huvudet åt frågan om skolor.
   - Jag är helt självlärd. Vi hade en granne som målade, jag tillbringade min fritid hos honom och sög till mig kunskap. Jag var mycket i templen också och uppe på taket. Där kunde jag uppleva naturen.
   Naturkontakten har hon kvar efter 13 år i Sverige. Hon får inspiration i den bohuslänska naturen också. Litet svårare är kontakten med de mänskliga villkor som har med livets kärvare sidor att göra. Kanske hänger det ihop med att alla har det så bra i Sverige, själva vissheten om kampen för uppehället blir mindre påtaglig.
   Men den finns ju där, i hög grad, på andra håll. I Celina Huangs tehustanke ingår också viljan att hjälpa fattiga barn. Två skyddslingar i Tibet har hon hittills kontakt med och hon hoppas att de ska kunna bli fler.
   - Att ge är en sådan glädje enligt vår filosofi. Jag gör inte det här för egen vinning.
   Tehuset drivs främst enligt en princip om frivilliga gåvor, inte prismärkta varor. Överskottet går till barnen i Tibet. Tillbaka får hon, förutom glädjen i att ge, kontakter med gammal kinesisk kultur.
   
Helheten
   
Hon målar visserligen också i olja, men de finstämda eleganta fåglarna och andra små motiv är zenmålningar i en sorts vattenfärg, framställd enligt en fastlagd ceremoni, där kinesisk torv rivs i vatten och ger en bläckliknande färg.
   Ordning och regler är viktiga, processen fram till verket, vare sig det gäller en kopp te till gästen eller en målning. Så blir förberedelsen, tvättningen av kopparna eller rivandet av torven, en meditativ förberedelse.
   - Te står för visdom, vatten för renhet, berättar hon och räcker Petra Bullarsjö en kopp grönt te.
   En skillnad mellan kulturerna, berättar Celina och Petra, är zenfilosofins uppfattning av livet och personen som en helhet, där västerlänningen delar upp tillvaron ämne för ämne.
   - Alla kunskaper och erfarenheter samlas i en enda skål. Det är lättare att bära än många skålar, säger Celina.
   På en del av målningarna symboliseras den personliga skålen av svart bakgrund till figurerna.
   - Min skål eller någon annans.


Bild: Marita Adamsson

Marita Adamsson
marita.adamsson@bohuslaningen.se
0522-992 26

www.bohuslanningen.se