Bohusläningen Måndag 9 Juli 2001


Indexsidan för pessklipp Nästa pressklipp

Orientaliska drycker
i bygdegården

TANUMSHEDE

Bygdegården i Tanumshede har fått en ny hyresgäst, ett orientaliskt tehus.
- Det är inte farligt, bara roligt att besöka varandras kulturer. Så är det roligt att Tanum har något att visa, säger Celina Huang som öppnat tehuset.

Hon har bott i Tanum länge men det är först nu hon öppnat eget. Fortfarande jobbar hon med annat vid sidan av tehuset för verksamheten går inte runt.
   - 50 procent av allt jag tjänar här ska gå till fattiga barn i Nepal. Det är viktigt för mig att hjälpa barn. Till att börja med har tehuset ett fadderbarn och så har jag öppnat tehuset mycket för att ungdomarna här ska ha någonstans att ta vägen inte bara stå ute och röka. Barn här i Tanum eller i Nepal, det är samma för mig.
   Det är inte bara för Tanums goda som Celina Huang öppnat tehus hon är lite självisk också.
   
Mycket arbete
   
- Jag saknar min egen kultur så jag tänkte att jag delar den med andra som också tycker det är roligt. Jag kan ju bete mig som vilken svenska som helst men varför inte använda lite av min egen kultur för att minska rasismen. I Taiwan och Hongkong där jag kommer ifrån är tehus vanliga. Där träffas folk och pratar och dricker te och så finns det lättare rätter.
   Det har tagit tid och arbete att förvandla lokalen i bygdegårdens källare till orientaliskt tehus. Hon har gjort allt själv och dessutom fått lov att sätta upp en personligt utformad skylt framför huset.
   - När man koncentrerar sig kan man jobba som tio personer. Mina föräldrar hade en liten byggfirma så jag kan hantera alla verktygen. Jag har spacklat mycket, målat och kopplat in lampor. Och gjort akvarier. Det är nio fiskar i, det ska vara udda antal för det ger tur.
    I Taiwan utbildade hon sig till ekonom och hann jobba några år innan hon flyttade till Sverige och gifte sig.
   - I tolv år har jag gjort allt för min före detta man, nu kan jag göra det för mig och barnen. Jag målar akvarell, i tusch och olja och så tehuset och till hösten hoppas jag kunna utbilda mig till lärare på distans. Jag har alltid blivit väl bemött här. Jag tror att mitt folk och folk här är lika varandra. I min kultur är man zen-buddister och vi ska vara nära naturen. Här respekterar folk också djur och natur. Jag är verkligen mycket lycklig idag.

Fredrik Davidsson

redaktionen@bohuslaningen.se

www.bohuslanningen.se