Bohusläningen Fredag 19 Juli 2002

Föregående pressklipp Indexsidan för pessklipp Nästa pressklipp


Lång kulturvecka i Tanum

TANUM
Idag, fredag, börjar Tanums kulturvecka, som inte är en vecka utan hela tio dagar, om man ska vara exakt. Kvartetten Zenit på Falkeröd och Ebba Lindqvistkonserten i Grebbestad ingår båda i kulturveckans begivenheter.
Utställningar, öppna hembygdsstugor, vandringar och musikarrangemang avlöser varandra i kommunens alla hörn.
   Det är 28 år sedan dåvarande ordföranden i kulturnämnden, Rolf Wallgren kom med förslaget att hembygdsstugor, gamla kvarnar och annat med anknytning till den lokala kulturhistorien skulle samla sig och hålla öppet på samma gång. Det var ett sätt att koncentrera en annars spridd och uppdelad kommun.
   På den vägen är det. Under årens lopp har organisationer, föreningar och konstnärer anslutit sig. Beskriven i siffror är kulturveckan lätt imponerande: 48 organisationerpå 13 orter ordnar 85 arrangemang och 11 utställningar samt håller öppet inte mindre än 25 hembygdsgårdar.
   Bläddrar man i programmet hittar man de mest skilda punkter. Det är allsång och brännboll, pianoaftnor och gudstjänseter, slåtterdagar och musikal.
   På onsdag till exempel hyllas högsommarens måne i fullmånefest på Vitlycke och på torsdagen delar riksantikvarieämbetets Ulf Bertilsson med sig av sina funderingar på hur Tanums världsarv utvecklats under de sju år som gått sedan utnämningen skedde.
   På tisdag funderar Lars Rydbom och Jan Otander från Bohusläns museum över likheter och skillnader mellan ett kustsamhälle i Bohuslän och ett i Kenya, Fjällbacka och Lamu.
   På kulturveckans sista dag, 28 juli, förflyttar Celina Huang bohusläningarna till den kinesiska kultursfären med en tefestival som innehåller chans att uppleva en riktig teceremoni och smaka olika tesorter med orientalska tilltag.
   Till kulturveckan hör också onsdagens program på Falkeröd med musikgruppen Zenit, en blott ett år ung kvartett med ett program om kärlek, natur och sommar. Det utlovas jazz, visor, psalmer och latinamerikanskt i hejdlös blandning.
   Zenits medlemmar kommer alla från Sångensemblen Amanda, som under 15 år arbetat med konserter både inom teatern och i andra lokaler, bland annat kyrkor.

Bild: Marita Adamsson

Marita Adamsson
marita.adamsson@bohuslaningen.se
0522-992 26

www.bohuslanningen.se