Bohusläningen Fredag 16 Maj 2003

Föregående pressklipp Indexsidan för pessklipp Nästa pressklipp

Fattiga barn från Tibet får del av tevinst


TANUMSHEDE

Celina Huang är "made in Taiwan". 1988 kom hon till Sverige. I Tanumshede startade hon ett téhus och delar vinsten med fattiga barn i Tibet. Nu söker hon ungdomar och sponsorer till en turnerande dans- och musikshow som hon planerar, med målet att kunna hjälpa fler.


Bild: CelinaDet är oerhört svenskt i och runt bygdegården i Tanumshede. Rödmålade hus med vita knutar. Men just här finns en asiatisk krydda i den bohuslänska anrättningen, nämligen Celina Huangs äkta téhus. Kuddar på golvet vid låga bord. Orientalisk dämpad musik i högtalaren. Buddha-statyetter och andra asiatiska föremål på hyllan under matsedeln i entrén. En doft av ris från det kinesiska köket.
   I entrén finns också bilder av två asiatiska barn. De bor i Tibet och sponsras av téhuset och dess gäster.
   - Huvudsyftet med det jag gör är att stödja barnen i Tibet. Att driva näringsverksamhet för min egen del, det gör jag inte, säger Celina Huang, som också är Zen-konstnär och fick kommunens kulturpris 2002.
   Det speciella med zen-konsten är bland annat att den är enkel. Hennes motiv är tydliga, i svart. Inga bakgrunder eller bifigurer. Exempelvis hästen på en målning, är det enda som finns. Resten är vitt.
   - Det här är hästen. Det vita är allt det andra.
   
En cermoni
   
Den som kommer till téhuset En kopp Zen kan vara säker på att slippa tépåsar. Drycken serveras inte bara rakt upp och ner. Det sker under en ceremoni som symboliserar rening. Det gröna téet sägs ge rening och visdom.
   Under ett par års tid har Celina jobbat med att stötta barn i Tibet genom en utbytes-, skola- och hjälpverksamhet som hon står bakom. Tanken är inte bara att hjälpa utan också att kunna skicka ungdomar dit. Hon vill också bygga barnhem och skola. Alltså behövs mer pengar. För att få in mer planerar hon en dans- och musikshow, som hon redan funderat ut koreografin till. New Age EuroAsian heter den. Hon är precis i startgroparna och samtalar i dagarna med bland annat ABF för stöd. Hon söker både medverkande - 14 ungdomar, en scenmedhjälpare och en tekniker. De måste vara beredda att satsa sin fritid på repetitioner och ett par turnéer per år. Men de ska inte jobba helt gratis.
   - Det är meningen att de också ska tjäna lite.

Bild: Ulf Bäcklin

Ulf Bäcklin
ulf.backlin@bohuslaningen.se
0522-992 28

www.bohuslanningen.se